Werken in de bouw: dit zijn de mogelijkheden

Wanneer je wilt werken in de bouwbranche, ligt er een wereld van mogelijkheden aan je voeten. In dit artikel beschrijven wij drie soorten functies die je ongetwijfeld tegen zult komen wanneer je online aan het scrollen bent door bouwvacatures.

1. Als timmerman werken in de bouw

De functies van allround timmerman of onderhoudstimmerman zijn twee van de mogelijkheden wanneer je wilt werken in de bouw. Als allround timmerman wordt er van je verwacht dat je zelfstandig werkzaamheden kunt verrichten in nieuw-, aan- en verbouw, renovatie en onderhoud. Om als allround timmerman aan de slag te kunnen gaan, dien je minimaal twee jaar timmerman ervaring te hebben, dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs B en VCA-certificaat. Dit algemene veiligheidscertificaat laat zien dat jij weet hoe je veilig en verantwoord werkt in de bouw. Als onderhoudstimmerman ben je voornamelijk werkzaam bij onderhoudsprojecten bij rijksgebouwen, VvE’s (Vereniging van Eigenaren) en woningbouwverenigingen. Voorbeelden van werkzaamheden die je hier verricht, zijn het zelfstandig onderhouden en aanpassen van woningen. Om als onderhoudstimmerman te kunnen werken, is enige ervaring vereist. Als allround timmerman én als onderhoudstimmerman dien je ook over flexibiliteit, klantgerichtheid en weten van aanpakken te beschikken.

2. Werken in de bouw als metselaar

Wanneer je op zoek bent naar werk en online aan het scrollen bent door bouwvacatures, zul je ongetwijfeld ook de functie van metselaar tegenkomen: een andere mogelijkheid als het aankomt op werken in de bouw. Als metselaar ben je een vakman die (bak)stenen, betonblokken of blokken natuursteen metselt, waarbij de ruimtes hiertussen volledig gevuld zijn door metselspecie, ook wel mortel genoemd. Dit kan schoon of vuil metselwerk zijn. De eerste gaat over de kant van een muur die wordt afgevoegd. De tweede gaat over de kant die niet “schoon” afgewerkt hoeft te worden, omdat deze met stucwerk of timmerwerk wordt afgewerkt. Voor beide kanten is het van belang dat het metselwerk waterpas is. Daarnaast analyseer en interpreteer je bouw- en werktekeningen en bereken je bijvoorbeeld hoeken en lagen.

3. Werken in de interieurbouw

Werken in de interieurbouw is een van de andere mogelijkheden. Een voorbeeld van een functie in de interieurbouw is die van montagemedewerker. Als montagemedewerker bereid je het werk in de werkplaats voor. De benodigde materialen en onderdelen voor de werkzaamheden van die dag zoek je uit en laad je in, vervolgens vertrek je naar de klanten (winkels of bedrijven). Zo kun je bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het maken van 1) een testpaneel, waardoor klanten in een winkel koptelefoons kunnen testen, of 2) reclameborden en reclamewanden voor in winkels, die je vervolgens ook monteert. Om als montagemedewerker aan de slag te kunnen gaan, houd je van afwisselende projecten, ben je handig met diverse materialen en gereedschap, en vind je het leuk contact te hebben met klanten en bij klanten op locatie te werken. In de interieurbouw kun je ook als meubelmaker aan de slag.

Werken zonder diploma

Jij bent nog bezig met school of je hebt nooit jouw diploma behaald. Toch wil jij heel graag werken. Je houdt ervan om met een team de schouders eronder te zetten. Herken jij jezelf hierin? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij bieden verschillende mogelijkheden om te werken in de bouw zonder diploma. Klik hier voor onze bouwvacatures.

Kom jij werken in de bouw? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!