Administratief medewerker vacatures; 3 sollicitatietips

Als administratief medewerker verricht je kantoorwerk en andere ondersteunende werkzaamheden in een secretariële of financieel-administratieve omgeving. In dit artikel vertellen wij je graag meer over deze functie en geven wij je 3 tips hoe je op administratief medewerker vacatures kunt solliciteren.

Administratief medewerker

Eigenlijk is de benaming “administratief medewerker” een verzamelbegrip van drie deelfuncties, te weten: secretarieel medewerker en secretaresse, receptionist en telefonist, en bedrijfsadministratief medewerker. Waar bij die eerste de nadruk ligt op het opstellen, uitwerken en afhandelen van schriftelijke dan wel mondelinge communicatie en correspondentie, ligt bij die tweede juist de nadruk op het ontvangen van bezoekers dan wel goederen en het verwerken van telefoonverkeer. Een bedrijfsadministratief medewerker daarentegen houdt zich binnen een bedrijfsomgeving bezig met zaken als archivering, debiteurenbeheer en verwerking van de formulierenstroom.

Voorbeeld administratief medewerker vacature

Een van de administratieve vacatures die je tegen zou kunnen komen, is er een voor een HR backoffice medewerker. In deze rol ben je veel bezig met administratieve processen. Je kunt hierbij denken aan ziekmeldingen, uitbetalingen, kort verzuim, loonbeslagen en vakantiegeld. Als administratief medewerker ben je iemand die goed kan luisteren en de juiste vragen kan stellen. Daarnaast houd je van structuur en orde. Ben je enthousiast geworden en herken je jezelf hierin? Dan is het nu tijd om op deze administratief medewerker vacature te solliciteren. Maar hoe doe je zoiets?

Tip 1: Sollicitatiebrief

Een van onze eerste tips om op administratief medewerker vacatures te solliciteren, heeft te maken met het schrijven van een sollicitatiebrief. Van belang hierbij is dat je vrijwel direct dient in te gaan op wat jij denkt dat de belangrijkste eis in die vacatures is. Daarnaast raden wij je aan niet al te veel jargon en afkortingen in je sollicitatiebrief te gebruiken, tenzij ze ook in de vacatures worden genoemd. Tot slot is het goed om je sollicitatiebrief af te sluiten met een call to action, waarbij de lezer ervan wordt aangezet om tot actie over te gaan. En dat is precies wat jij wilt…

Tip 2: Curriculum vitae (cv)

Onze volgende tip voor wat betreft het solliciteren op administratief medewerker functies, is: plaats je curriculum vitae online. Niet alleen is actief solliciteren (zelf bedrijven benaderen) heel belangrijk. Met (daarnaast) een online cv maak je nog meer kans op het krijgen van een baan als administratief medewerker, omdat je dan misschien wordt benaderd door bedrijven waarvan jij het bestaan niet af wist. Net als een “offline” curriculum vitae, dient een online variant op te vallen en up-to-date te zijn.

Tip 3: Scholing

Om als administratief medewerker aan de slag te gaan, dien je in de meeste gevallen een MBO-diploma op zak te hebben. Je kunt hierbij denken aan een diploma voor de opleiding voor administratief medewerker, bedrijfsadministratief medewerker, financieel administratief medewerker, frontoffice of secretaresse. Je kunt natuurlijk ook een cursus of training hierin volgen, zodat je over de juiste kennis voor deze functie beschikt.

Heb je vragen over een van onze administratief medewerker vacatures? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord!