Wil je aan de slag als hovenier? 4 tips

Weet jij waar jouw passie ligt? Houd jij van buiten werken en zit je het liefst met je handen in de aarde? Dan is werken als hovenier waarschijnlijk helemaal jouw ding. Maar als je aan de slag wilt als hovenier, hoe doe je dat dan? Laten we ons eerst verdiepen in wat een hovenier precies is en welke werkzaamheden bij het vak horen.

Wat is een hovenier precies?

Een hovenier houdt zich bezig met het onderhouden, aanleggen en ontwerpen van groenvoorzieningen. Hieronder vallen bijvoorbeeld tuinen, parken, plantsoenen en ander openbaar groen. Het verschil tussen een tuinman en een hovenier is dat een tuinman zich vaak alleen bezighoudt met het onderhoud van een tuin. Denk hierbij aan werkzaamheden als snoeien, onkruid verwijderen, gazononderhoud en schoonmaken. Een hovenier houdt zich daarnaast bezig met tuinontwerp, waarbij een (detail)schets wordt gemaakt met een plan voor beplanting en verlichting. Bovendien kun je een hovenier inhuren voor de aanleg van jouw tuin. Zo kan een hovenier een vijver of gazon aanleggen, een schutting of overkapping plaatsen en tuinverlichting installeren. 

Hoe kan je aan de slag als hovenier?

Misschien overweeg je al een tijd om iets anders te gaan doen. Ben je uitgekeken op je kantoorbaan? Of heb je groene vingers waar je altijd al iets mee hebt willen doen? Lees dan snel hoe je als hovenier aan de slag kan. Grofweg zijn er drie mogelijkheden om als hovenier aan de slag te gaan:

  • In dienstverband bij een hoveniersbedrijf
  • In dienst bij een gemeente, tuincentrum of recreatiepark
  • Je eigen hoveniersbedrijf oprichten

Hoveniers in dienstverband specialiseren zichzelf vaak in bijvoorbeeld het aanleggen van bestrating of het aanleggen van een kunstgrasveld. Als zelfstandige werk je vaak aan verschillende soorten opdrachten waardoor jij je op meerdere vlakken kunt specialiseren. Bedenk dus goed wat het beste bij jou past. Enthousiast geworden over een baan als hovenier? Bekijk dan snel de onderstaande tips om jouw droombaan te vinden. 

1. Kijk naar flexibel werk

Wees flexibel in je wensen. Als je gelijk een vast contract zoekt, dan kan jouw zoektocht weleens tegenvallen. Maar hou je van flexibiliteit en ben je niet te beroerd om te leven bij de dag, dan is flexibel werk echt iets voor jou. Kijk naar de regio waarin je woont en wilt werken en zoek daar naar uitzendbureaus om vacatures te vinden. Woon je in Sliedrecht en zou je ook in deze omgeving willen werken? Neem dan contact op met een uitzendbureau in Sliedrecht. Geef duidelijk aan dat je agenda flexibel is en dat je graag kennismaakt met verschillende facetten van het vak.

2. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het vak

Het klinkt zo makkelijk: een hovenier kan een tuin aanleggen. Maar praat maar eens met een hovenier, dan kom je erachter dat er heel wat meer bij komt kijken. Zorg daarom dat je altijd op de hoogte bent van de laatste trends, nieuwste technieken en veelgebruikte apparatuur. Dat zorgt ervoor dat je sneller kunt beginnen als er ergens een hovenier nodig is. Het is makkelijker om jou als nieuwe hovenier in te werken als je al weet hoe zaken in elkaar steken.

3. Gebruik je netwerk om hovenier vacatures te vinden

Niets is zo sterk als de kracht van je netwerk. Roep overal dat je werk zoekt als hovenier en vraag mensen jouw naam te noemen als ze eens iemand tegenkomen in de branche. Grote kans dat je op deze manier hovenier vacatures vindt! Vraag bovendien om kennismakingen bij bedrijven. Je hoeft niet direct met een baan naar buiten te lopen, maar je gezicht laten zien en eens een kop koffie drinken kan soms nieuwe deuren voor je openen.

4. Maak een portfolio

Misschien werk je wel eens ergens mee of heb je in de avonden en weekenden leuke klussen in het vakgebied van hovenier. Maak daar dan foto’s van en maak die openbaar toegankelijk. Via social media kun je gemakkelijk jouw foto’s verspreiden. Mensen kunnen dan in één oogopslag zien wat jij kunt en dat kan leiden tot nieuwe opdrachten voor jou als zzp’er. Het kan ook potentiële werkgevers triggeren om nader kennis te maken met jou.

Wil je weten of jij geschikt bent als hovenier? Neem contact op om te horen of je op de goede weg bent naar een leuke carrière.