Grond-, weg- en waterbouw (GWW) is een onderdeel van de Civiele Techniek en wordt in de volksmond ook wel vaak aangeduid als Infra. Werken in de GWW-sector betekent werken aan een goed bereikbaar, toegankelijk en veilig Nederland. Je bouwt, ontwerpt of ontwikkelt bijvoorbeeld wegen, fietspaden, bruggen, rioleringen, tunnels, dijken, viaducten of sluizen. Belangrijk werk met veel uitdaging. Benieuwd wat de 3 meest voorkomende vacatures in de GWW zijn? Lees dan snel verder!

1. Vakman GWW

Bij de aanleg en renovatie van weg- en waterbouwkundige constructies komt veel kijken. De vakman GWW is daarbij onmisbaar. Hij is verantwoordelijk voor de voorbereidende graaf- en grondwerkzaamheden. Je kunt daarbij denken aan het graven van sleuven of geulen en het aanleggen van bermen, putten, rioleringen, goten, banden en kolken. Als vakman GWW, of grondwerker, werk je nauw samen met de kraanmachinist. Je geeft aanwijzingen en voert handmatige graafwerkzaamheden uit op plaatsen waar de kraanmachinist moeilijk bij kan. Om Vakman GWW te worden heb je een opleiding Vakman GWW op mbo 2-niveau nodig. Ben je toe aan wat meer uitdaging? Dan kun je doorstromen naar de functie van allround vakman GWW. Als allround vakman GWW heb je meer verantwoordelijkheden en bedien je zelf ook machines zoals compressoren, pompen en verdichtingsapparatuur.

2. Kraanmachinist

Bij de aanleg van wegen en andere infrastructuur worden vaak grote machines gebruikt, zoals hijskranen, shovels en graafmachines. Lijkt jou het wel wat om met deze machines aan de slag te gaan? Dan is het beroep van kraanmachinist misschien wel wat voor jou. Van alle bouw vacatures is dit misschien wel de stoerste. Een functie waarbij je constructief bezig bent en lekker in de buitenlucht werkt. Om succesvol te solliciteren op een vacature voor kraanmachinist in de GWW-sector is een diploma kraanmachinist uiteraard essentieel. Daarnaast mag een goed technisch inzicht niet ontbreken. Ook moet je heel precies kunnen werken. Het spreekt voor zich dat je de machine volledig beheerst en werkt volgens alle geldende veiligheidsvoorschriften. Als je wilt werken als kraanmachinist dan is het aan te raden om eerst een aantal jaar ervaring op te doen als vakman GWW, zodat je weet wat het dagelijks werk in deze sector inhoudt en de machines leert kennen die gebruikt worden.

3. Uitvoerder in de GWW-sector

De functie van uitvoerder in de GWW-sector is ideaal voor de professional die graag het heft in handen neemt. In deze rol stuur je een team aan en zorg je ervoor dat iedere klus goed, veilig en op tijd geklaard wordt. Dit bereik je onder andere door planningen te maken, de projectadministratie bij te houden en werkmethoden vast te stellen. Ook steek je zelf regelmatig de handen uit de mouwen, want als uitvoerder GWW werk je mee waar nodig. Je bent bovendien het aanspreekpunt voor opdrachtgevers, leveranciers en onderaannemers. Goede communicatieve en leidinggevende vaardigheden komen in deze functie dus goed van pas. Kortom, een uitvoerder GWW geeft sturing aan diverse grote en kleine projecten op het gebied van grond-, water- en wegenbouw.

Wil je meer weten over werken in de GWW-sector of ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.