Welke diploma’s heb je nodig om te werken in de bouw?

Zie jij het helemaal zitten om aan de slag te gaan in de bouw? Wil jij met je handen bezig zijn en dingen creëren? Dan zit je goed. In de bouw is op het moment ontzettend veel werk en omdat er altijd gebouwd zal worden, weet je zeker dat je in de toekomst werk hebt. Maar welke diploma’s heb je nodig om te kunnen werken in de bouw?

Wat doet een bouwvakker?

Laten we beginnen bij het begin. Om erachter te komen of een opleiding tot bouwvakker wat voor je is, is
het belangrijk om te weten wat een bouwvakker precies doet. Een bouwvakker draagt bij aan het realiseren van bouwprojecten. Het woord ‘bouwvakker’ wordt ook wel gebruikt om diverse beroepen in de bouw aan te duiden. Over het algemeen voert een bouwvakker fysiek werk uit en worden daarbij machines en gereedschap gebruikt. Vaak gaan bouwvakkers aan de slag als metselaar, steigerbouwer of dakdekker.

Beroepsonderwijs

Ben je op zoek naar vacatures in de bouw omdat je in dit vakgebied aan de slag wil, dan is het handig als je en vmbo2-diploma hebt. Voor veel vacatures zal je ook eerst het mbo door moeten. Van daaruit kun je op zoek naar een opleiding in de bouw op mbo-niveau. Je kunt dan denken aan een opleiding tot metselaar, timmerman of elektricien. Ook op hbo-niveau en universitair niveau zijn opleidingen te vinden die je voorbereiden op de bouw, echter gaat dit doorgaans om kantoorfuncties.

Kies je studierichting

Als je eenmaal hebt besloten dat je de bouw in wilt, dan is het tijd om te bepalen welke studierichting bij jou past. Misschien denk je dat er niet veel opties zijn om in de bouw te gaan werken, maar niets is minder waar. De opleidingen zijn onderverdeeld in twee studierichtingen, namelijk: 1) bouw & infra en 2) afbouw, hout en onderhoud. De meeste opleidingen in beide richtingen zijn op niveau 2, dat is een basisberoepsopleiding, of op niveau 3, dat is een vakopleiding. Een enkele opleiding zal gaan om niveau 4, een middenkaderopleiding, maar dat is meer uitzondering dan regel.

Kies de opleiding die bij jou past

Heb je de richting gekozen? Dan is het tijd om te kiezen welke opleiding je daadwerkelijk gaat volgen. In de bouw gaat het om samenwerken en aanpakken. Of je nou aan de slag gaat bij de voorbereiding van een bouwproject, de uitvoering of het onderhoud, je maakt een combinatie van handen, hoofd en techniek. Er zijn verschillende opleidingen voor bouwvakkers, denk bijvoorbeeld aan: metselen, tegelzetten of betontimmerman. Maar ook werkvoorbereiden/uitvoeren en opleidingen in de openbare ruimte worden aangeboden. Dat betekent dat er voor elk type bouwer wel iets te vinden is.

Als je wilt ontdekken welke opleiding goed bij je past, ga dan zeker langs bij open dagen van opleidingen bij jou in de buurt. Hierdoor krijg je een goed beeld van de opleiding en kan je al jouw vragen stellen aan docenten en leerlingen.

Salaris van een bouwvakker

Online zijn veel verschillende bedragen te vinden als het aankomt op het salaris van een bouwvakker. Uiteraard is het salaris van een bouwvakker ook afhankelijk van het aantal jaar ervaring. Als starter verdien je ongeveer tussen de 1.700 en 2.000 euro bruto per maand. Hoe meer ervaring je hebt en hoe meer jij jezelf specialiseert, hoe hoger jouw salaris zal zijn.

Contact

Naast het bezoeken van een open dag, kan je ook bij ons terecht met vragen. Wij vertellen je graag meer over de verschillende opleidingen en het toekomstperspectief dat een bepaalde opleiding biedt. Samen kijken we naar wat het beste bij jou past.