Welke diploma’s heb je nodig om te kunnen werken in de bouw?

Welke diploma’s heb je nodig om te kunnen werken in de bouw?

Zie jij het helemaal zitten om aan de slag te gaan in de bouw? Hou jij van met je handen bezig zijn en dingen creëren? Dan zit je goed. In de bouw is op het moment ontzettend veel werk en omdat er altijd gebouwd zal blijven worden, weet je zeker dat je in de toekomst bezig kunt blijven. Maar welke diploma’s heb je eigenlijk nodig om te kunnen werken in de bouw?

Beroepsonderwijs

Ben je op zoek naar vacatures in de bouw omdat je in dit vakgebied aan de slag wil, dan is het handig als je en VMBO2-diploma hebt. Van daaruit kun je op zoek naar een opleiding in de bouw op MBO niveau. Je kunt dan denken aan een opleiding tot metselaar, timmerman of elektricien. Elk vakgebied heeft zo z’n eigen specificaties en eisen, maar ze komen allemaal samen op een bouwplaats. Voor veel vacatures zul je eerst het MBO door moeten. Ook op HBO-niveau en zelfs universitair niveau zijn opleidingen te vinden die je voorbereiden op de bouw, maar dat gaat dan doorgaans om kantoorfuncties.

Kies je studierichting

Als je eenmaal hebt besloten dat je de bouw in wilt, dan is het tijd om te bepalen welke studierichting bij jou past. Misschien dacht je dat er niet veel opties waren om in de bouw te gaan werken, maar niets is minder waar. De opleidingen zijn onderverdeeld in twee studierichtingen, namelijk bouw & infra en afbouw, hout en onderhoud. De meeste opleidingen in beide richtingen zijn op niveau 2, een basisberoepsopleiding, of niveau 3, een vakopleiding. Een enkele opleiding zal gaan om niveau 4, een middenkaderopleiding, maar dat is meer uitzondering dan regel.

Kies de studie die bij jou past

Heb je de richting gekozen? Dan is het tijd om de daadwerkelijke opleiding te kiezen die bij jou past. In de bouw gaat het om samenwerken en aanpakken. Of je nou aan de slag gaat in de voorbereiding van een bouwproject, de uitvoering of het onderhoud, je maakt met een combinatie van handen, hoofd en techniek. Opleidingen die worden aangeboden zijn bijvoorbeeld metselen, tegelzetten of betontimmerman. Maar ook werkvoorbereiden/uitvoeren en opleidingen in de openbare ruimte worden aangeboden. Dat betekent dat er voor elk type bouwer wel iets te vinden is.

Wil je meer weten over de verschillende opleidingen die er bestaan, de voorwaarden die daarbij horen en het toekomstperspectief die zo’n opleiding je biedt? Neem gerust eens contact op, we vertellen je graag meer over de mogelijkheden en kijken dan samen met jou naar wat het beste bij jou past.