Schilderen is een prachtig vak: je bent met je handen bezig, werkt veel in de buitenlucht en zorgt ervoor dat huizen en gebouwen goed onderhouden blijven. Het is meteen te zien als de schilder net langs is geweest; wanden, deuren, kozijnen en plafonds zien er weer strak en zo goed als nieuw uit. Een schilder weet er altijd iets moois van te maken! Wil jij graag aan de slag als schilder? In dit artikel vertellen we je alles wat je over dit kleurrijke beroep moet weten.

Functieomschrijving schilder

Het werk van een schilder is afwisselend: de ene keer werk je aan nieuwbouwprojecten, de andere keer in een woning bij mensen thuis, maar naast schilderen kunnen je werkzaamheden ook bestaan uit onderhoud of renovatie van gebouwen. Soms is het alleen nodig om de ondergrond te schilderen, maar in sommige gevallen is er iets rot en moet het vervangen worden. Ook dit moet je als schilder kunnen doen; tegenwoordig is er namelijk steeds meer vraag naar allround schilders die ook goed zijn in houtrot reparaties, glaszetten en kitten.

Competenties en vaardigheden

Professionele schilders hebben vaak een beroepsopleiding gevolgd, als schilder oefen je namelijk echt een vak uit. Als je schilder wilt worden kun je een van de volgende gespecialiseerde mbo-opleidingen volgen:

  • Assistent schilder (niveau 1);
  • Jachtschilder (niveau 2);
  • Gezel schilder (niveau 3);
  • Specialist schilderen (niveau 4).

Maar met een opleiding alleen ben je er nog niet; het is ook belangrijk om een aantal kwaliteiten te bezitten die een goede schilder kenmerken. Zo is oog voor detail erg belangrijk. Je moet netjes, zorgvuldig en gestructureerd kunnen werken. Je bent zelfstandig maar vindt het ook leuk om in teamverband te kunnen werken en kunt goed samenwerken. Omdat je veel in de buitenlucht zult werken, moet je je goed kunnen aanpassen aan verschillende weersomstandigheden. Ook is het belangrijk dat je geen hoogtevrees hebt omdat je regelmatig op hoogte zult werken. En, niet geheel onbelangrijk: je hebt gevoel voor kleur.

Als je gaat solliciteren op schilder vacatures, zul je zien dat het vaak ook een pre is om in het bezit te zijn van je rijbewijs en om in het bezit te zijn van een VCA certificaat.

Arbeidsperspectief

Als schilder heb je een goed arbeidsperspectief. Er zijn namelijk veel oppervlakten, denk aan kozijnen, wanden, plafonds en deuren, waar schilderwerk op verricht moet worden. Bovendien is schilder een beroep waar de arbeidsmarkt constant is, zelfs in tijden van crisis.

Wil je aan de slag als schilder en ben je op zoek naar schilder vacatures? Wij hebben verschillende vacatures openstaan! Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.